4 maja 2016

Zdrowie z łąki - syrop z mniszka lekarskiego

Fascynacja naturalnymi metodami leczenia/ wzmacniania zdrowia rozwija się w najlepsze, co bardzo mnie cieszy. Kilkanaście lat temu sugerowanie komuś by pił zioła powodowało różne reakcje, a dziś - coraz więcej osób bardziej zawierza naturze niż tabletkom. Dziś mam dla Was przepis na syrop (zwany również miodem - ze względu na swoją konsystencję) z rośliny, której w maju mamy pod dostatkiem, a jest to mniszek lekarski.


O syropie wiele razy czytałam w grupach na Facebooku poświęconych leczeniu ziołami oraz w kolorowej prasie kobiecej, postanowiłam więc że ten naturalny produkt pojawi się również w moim domu.



Nie chciałam zbierać mniszka w mieście, dlatego podczas majówkowego wypadu na wieś bardzo ucieszyło mnie, że w moim ogródku pojawiło się tyle żółtych kwiatów. Przystąpiłam do zbierania a następnie, już po powrocie do domu, wzięłam się za przyrządzanie syropu. Na ten moment mam 6 słoików, ale planuję w najbliższym czasie zrobić jeszcze jedną porcję.



Składniki:

  • 4 szklanki płatków z kwiatu mniszka (tylko żółte części, zielone odrzucamy)
  • sok z 1 całej cytryny
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru

Przygotowanie:
  • Kwiaty mniszka wysypujemy na gazetę/ papier/ ściereczkę, by robaczki "wyniosły się"
  • Odrywamy żółte płatki, odmierzamy 4 szklanki i wsypujemy do garnka
  • Zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut
  • Odstawiamy na jakiś czas wywar razem z płatkami -można odstawić na kilkadziesiąt minut, a można na całą noc (w zależności od tego, ile mamy czasu)
  • Odcedzamy wywar, dodajemy cukier i sok z cytryny, a następnie gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając dotąd, aż syrop osiągnie konsystencję miodu
  • Jeszcze ciepły przelewamy do słoików, możemy zapasteryzować

Zaleca się stosować 2-3 łyżeczki syropu z mniszka lekarskiego dziennie. Można nim np. posłodzić herbatę, a także posmarować kromkę chleba. Zaleca się go również stosować jako dodatek do deserów - np. naleśników na słodko. Słoiki syropu/ miodu po pasteryzacji można przechowywać przez rok.


Właściwości i zastosowanie syropu z mniszka:

  • łagodzi kaszel i wszelkie infekcje dróg oddechowych,
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • przyspiesza gojenie się ran,
  • wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe,
  • coraz więcej badań wykazuje jego działanie przeciwnowotworowe (istnieje nawet teoria, że mniszek lekarski izoluje komórki rakowe od zdrowych),
  • stymuluje produkcję soków żołądkowych i poprawa trawienia,
  • łagodzi schorzenia pęcherza, nerek i kamicy moczowej,
  • leczy schorzenia wątroby i woreczka żółciowego,
  • wspomaga właściwe funkcjonowanie układu kostnego, nerwowego i odpornościowego,
  • pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

15 komentarzy:

  1. Mniej więcej co 2 lata robię sobie zapas tego ustrojstwa. W tym roku dla odmiany planuję zrobić z kwiatów winko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dopiero zaczynam przygodę z "mniszkowymi przetworami", poza syropem również robi się nalewka, ale to na przepis przyjdzie czas.

      Usuń
  2. Bardzo popularny jest ten mniszek. Ja bym użyła miodu zamiast cukru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak tak patrzę po różnych forach to istna "mniszkomania"

      Usuń
    2. Faktycznie, gdzie nie spojrzeć tam pojawia się mniszek :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. U mnie w tym roku był debiut z syropem mniszkowym. :) A wczoraj i przedwczoraj robiłam syrop miętowy, wkrótce zamieszczę przepis.

      Usuń
  4. Swego czasu bardzo sięgałam po tajniki medycyny naturalnej, ale choć świetne właściwości zdrowotne mniszka znam... to syropu z mniszka jednak nigdy nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja żałuję, że nie zrobiłam go sobie więcej. Bo jak czuję ten smak, to obawiam się, że żaden słoik nie zachowa się do zimy :)

      Usuń
  5. Domowe receptury sa najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Gdyby jeszcze udało mi się znaleźć/ opracować recepturę, która pomoże mi całkowicie wyeliminować alergię, to byłoby pięknie. :)

      Usuń
  6. Na pewno jest bardzo zdrowy i smaczny. Mam nadzieje, że kiedyś uda mi się zebrać wystarczającą ilość kwiatów, żeby wyprobować Twój przepis. Niestety, w mieście nie tak łatwo o 'zdrowe' zioła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domyślam się :( Ja mieszkam w mieście, ale mamy dużo terenów zielonych. Jednak najchętniej kwiaty i zioła zbieram na wsi.

      Usuń
  7. Wiem, że moja babcia robiła syrop z mniszka, sama jeszcze nie próbowałam, a naturalne produkty to coś pięknego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w domu zawsze robiło się różne syropy, soki, przetwory. :)

      Usuń